Agenda van de maand

Informatie

Behoefte aan brochure of een eenvoudig adres?

+32 (0) 4 374.85.55

Natuurgebieden

DE BOOMGAARD ROUTE

86 km wegen, U wandelt door de streken van Basse-Meuse , en het land van Herve.U beleefd een avontuur vol van geuren te midden van een magnifiekestreek waar de flora en fauna overweldigend is, en verlaten, U kunt gaan per fiets, motor of auto.

meer informatie:
http://www.prov-liege.be/tourisme/

DE JEKER VALLEI

De Jeker vallei beschikt over een ondergrond voornamelijk bestaand uit vuursteen, tufsteen, en mergel.
De rotsen werden door de mens gebruikt voor constructie, en de landbouw (mergel).
Dat verklaard de doolhoven en de ondergrondse gangen, die men aantreft in de dorpen zoals Wonck en Eben-Emael.

Na het stoppen van de tufsteenindustrie en nadat de grotten tijdens de laatste oorlogen als onderkomen dienden voor de bewoners, hebben de grotten een nieuwe bestemming gekregen: de paddenstoelenkweek. In Wonck heeft er ook een origineel evenement plaats: de ambachtelijke kerstmarkt die in 2003 meer dan 13000 bezoekers in één weekend heeft aangetrokken. De VVV van Bassenge organiseert er eveneens rondleidingen.

JULIENNE

In Argenteau de streek van Julienne met zijn plassen ook wel de groene long genoemd. De rots van Argenteau domineert de maaasvallei. Er rest alleen bewoond kasteel, het  gebied  is privé, en centrum van een park, bijbehorend een bos, plassen ,een echt ontspannings gebied, geopend voor het publiek.

Uitstekend geschikt voor wandelingen in het bijzoder de kapel van Wixhou, het gebied van de Julienne bestaad uit 80 ha bos, het gedeelte in de vallei met zijn twee plassen, de speeltuin, het ontvangst-chalet, word beheerd door de stad Visé, en bied de lokale bevolking een "groene long". Mooie wandelingen naar Richelle, Sarolay,Cheratte en Housse een geschikte plaats voor familie ontspanning.

HEMLOT 

De Frayère van Hemlot een zeer bijzondere biotoop, te midden van het natuurlijke milieu van Oupeye. De Hemlot dankt zijn oorsprong aan de germaanse taal hemelote betekent moerassig land. Het is zonder twijfel een van de meest interessante plaatsen van het gebied van Oupeye, wat betreft de écologie. Het is een beschermd gebied geclassificeerd als "Natura 2000" met een oppervlakte van iets meer dan 1 ha. deze oude arm van de Maas bestond uit drie kleine meertjes, omgeven door bomen die een exeptionele waarde vertegenwoordigen. Wat de fauna betreft, het is een van de zeldzame frayères aan de oevers van de Luikse Maas. En bestaat uit een remarcabel ornithologisch reservaat.De plaats word regelmatig bezocht door,meeuwen, reigers, zwanen, waterhoenen, verschillende soorten eenden, en ganzen en niet te vergeten de grote aalscholvers, die in overvloed voorkomen in de regio. En als U een beetje geluk hebt kunt U kennis maken met de majestueuze ijsvogels. Wat de flora betreft, de waterplanten, bestaan uit stekelige planten, en de gele waterlelies die op de meest zonnige plaatsen voorkomen. Tussen de bomen onderscheid men zeker de extracten van de vochtige plaatsen: willigen, elsen. De verdwijning van de stuwdam van Hermalle-sous-Argenteau, heeft een tekort aan water veroorzaakt wat verzanding tengevolge had. (zéér belangrijk voor het geheel van Hemlot). Enfin, om deze plaats veilig te stellen ons speciale technieken er toe in staat om te worstelen tegen de verzandingen ter plaatse.Deze oude Maasarm die al voorkwam in de geschriften uit de 17e eeuw vertegenwoordigde tot in de 60e jaren een zéér geliefde plaats voor zwemmers en pick-nick-ers op zondagmiddag. Tegenwoordig hoofdzakelijk beheerd door vissers, deze in zijn soort unieke plaats in de waalse maasstreek, bestaande uit drie meertjes die wat waterloop betreft met elkaar communiceren, vormen een frayère van grote ecologische waarde zijn teruggegeven aan het project Natura 2000.

L'ILE DE FRANCHE GARENNE
 

In Hermalle-sous-Argenteau vind U in de Maas het grootste natuurlijke eiland van het gebied Basse-Meuse liggend tussn de oevers van Argenteau en Hermalle-sous-Argenteau tegenover de plaats van Hemlot. Sinds de middeleeuwen was het eiland een terrein waar de bewoners van Hermalle en Argenteau volgens gewoonte gebruik van konden maken. De rechten, weilanden, hout rapen, oogsten, etc, waren verleend door de heer van Argenteau. Eigenaar van het eiland, in ruil voor een bepaalde som of goederen. Na 1789 werden de privileges van de feodale heren opgeheven, en verviel het eiland aan de bewoners van Argenteau en Hermalle, die het op verschillende manieren exploiteerden, Men liet er koeien en paarden grazen, die men per boot overzette, men verhuurde ook plaatsen om de was te drogen,en verkochten er noten. Tijdens de oorlog '14 – '18 hakten de duitsers de notenbomen om, om er geweerkolven van te maken. In het midden van de jaren '70 verloor het 2/3 van het oppervlak ten behoeve van de aanleg van de autoroute E25. Tegenover het eiland bevind zich een van de verassendste en schilderachtigste plaatsen van de gemeente: le Hemlot.

(2/2)     
<< vorige bladzijde